Догађања

                                                                                             
   
                                                                                               
4. ФЕСТИВАЛ ЕКОЛОШКИХ ПРЕДСТАВА                                                                                        
                                                                               
1.12.2019. године у Првој техничкој школи у Крагујевцу је одржан 4. Фестивал еколошких представа у организацији Центра за еколошко образовање и одрживи развој.
Нашу Школу су представљали ученици 4/3 одељења. Ове године су се представили представом ,,Бајка из парка“. Учитељ Драган Коларевић је адаптирао текст по коме су спремали ову представу.
Ученици су кроз ликове из бајке покушати да деци на њима занимљив начин утичу на развијање еколошке свести и потреби очувања природе .
 
Предавање о здравој исхрани и превенцији гојазности    
У току новембра месеца, тачније од 19-21.11. 2019. године кроз процес сарадње школе Свети Сава и Дома здравља Крагујевац, одељења поливалентне патронаже у школи су реализована предавања у циљу информисања ученика о важности здраве исхране. Предавање је било организовано и тематски прилгођено ученицима млађих разреда ... (опширнијe)
                             
Магнет, електрицитет и Земљина тежа    
   
           
Интересантан час физике , обрада магнетног, гравитационог и електричног деловања одељење 6/3 , 28.11.2019. год .
Ученици су изводили веома интересантне експерменте , направили хамере и проналазили разне занимљивости у вези магнета, електрицитета и Земљине тезе.Деца су на веома занимљив начин савладали Узајамно деловање тела без непосредног контакта.(опширнијe)
„За безбедан Крагујевац“    
                 
У суботу 02.11. 2019. ученици III/1 учествовали су на турниру „За безбедан Крагујевац“
у организацији фонда Тијана Јурић. Одазив у одељењу је био велики,чак 13 дечака се пријавило.
Утакмице су игране у „балон“ сали у Шумарицама...(опширније)
 
ДЕЧИЈА НЕДЕЉА    
Дечија недеља је ове године прилика да се скрене пажња најшире јавности на проблем насиља над децом, а сви одговорни актери позову на чврсто и умрежено деловање у циљу нулте толеранције према насиљу и заштите сваког детета у нашем друштву. Дечија недеља се сваког октобра реализује у циљу побољшања положаја детета у Србији. (опширније)
   

Трећи руско-српски фестивал основношколских позоришта

   

У периоду од 25.10. до 29.10. организован је и реализован српско-руски фествал основношколских позоришта.

За координатора је именован Драган Коларевић , који је са својим тимом, по мишљењу колега из наше Школе, из школа учесница фестивала и гостију из Москве, добро осмислио и реализовао предвиђене активности!... (опширније)
 
Семинар "Лутка и луткарство"    
 

У суботу 3.11.2019..године у нашој Школи је реализован семинар Лутка и луткарство као инструмент у настави и раду са децом. Реализатори овог програма стручног усавршавања су Драган Коларевић, Славица Атанацковић и Весна Томовић, а полазници део колектива наше Школе.

више на https://app.emaze.com/@ AOFFCWFCO/floral-print

 
Посета издвојеном одељењу у Поскурицама

Ученици II3 разреда су са учитељицом Иваном Живковић посетили ученике наше школе издвојеног одељења у Поскурицма и домаћинства породица Свилкић и Петрићевић.

Срдачну добродошлицу су пожелели: учитељица Сузана Павловић са ученицима млађих разреда и предшколцима. Учитељица је упознала ученике II3 са просторијама школе и школским музејом. (опширније)
   
Прва крагујевацка гимназија-фестивал науке “ Даје се на знање”
Ученици 6. разреда наше школе посетили су фестивал , учествовали у радионици “Електростатика” -Весна Спасојевић. Уз помоћ старијих другара из гимназије,изводили експeрименте, одговарали на квиз питања... (опширније)

Фестивал представа " Крагујевац –јуче-данас-сутра"

 
Ученици III/1 учествовали су на Фестивалу представа под називом „Крагујевац –јуче-данас-сутра“ који се реализовао
у оквиру обележавања Европске ноћи истраживача 2019. год.
Извођењем истоимене представе освојили су 1.награду...(опширније)
 
Дан eTwinninga - eTwinningDay              
Данас су наши ученици, заједно са свим еТвинерима Европе, обележили Дан eTwinninga и годишњу тему "Демократско учешће". То је уједно била и завршница пројекта "Дечје дружине у књижевним делима и стварном животу" која је подразумевала акцију наше дружине. Организовали смо Сајам старих игара и истински уживали у лепоти дружења и игре... (опширније)
           
Пројекат "Културна баштина Крагујевца"      
                     
Пројекат "Културна баштина Крагујевца" којим су се ученици осмог разреда наше школе прикључили годишњој кампањи Друштва за академски развој "Култура на дар", успешно је завршен. Седам од девет филмова наших ученика прошло је проверу и нашло се на сајту Друштва за Академски развој... (опширније)
                                         
                                         
ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

Дечја недеља је прилика да се кроз пригодне садржаје и активности остварују дечја права уз уважавање индивидуалности сваког детета и његова потреба за игром и стваралаштвом.

Од 7. до 13. 10. 2019. године је обележена Дечја недеља под слоганом Да право свако – дете ужива лако. Ученици млађих разреда су обележили Дечју недељу бројним активностима у којима су неизмерно уживали. (опширније)

"Школски дани" -часопис
                 
Ученици одељења IV1 у сарадњи са учитељицом Зорком Величковић урадили су школски часопис" ШКОЛСКИ ДАНИ" (опширније)
"Обележавање Светског дана заштите животиња"                                                  
У Ботаничкој башти у Крагујевцу, у организацији ЦЕООР-а, 5.10. организован је низ радионица поводом Светског дана заштите животиња. Ученици шестог разреда наше школе су учествовали у обележавању овог датума и припремили су два плаката. (опширније)
                                   
               
Обележавање 16.10. Светског Дана здраве хране                                                                                            
                                                 
Ученици чланови еколошке секције су 16.10. обележили Дан здраве хране.
“Звезда” дана је била тиква (бундева), чије су особине ученице Николина
Мирковић и Нађа Губеринић (6/3) представиле на плакату и донешенимпроизводима од бундеве.
(опширније)
             
Угледни час биологије: Фабрика “Ћелија”
                                                                                           
                                               
У одељењу 7/3 15.10. наставница биологије мр Ана Ђокић Остојић је реализовала угледни час под називом “Фабрика Ћелија”. Ученици су радећи у групама повезивали проиводне процесе и послове у једној замишљеној фабрици са улогама и функцијама одређених делова ћелије. (опширније)
           
           
Посета Изложби гљива на Природно-математичком факултету                                                    
   
У оквиру слободних активности Чувари природе, ученици 6/1 су 21.09.2019.године присуствовали изложби гљива на Природно-математичком факултету у Крагујевцу. Ученици су имали прилику да виде преко 300 различитих врсте гљива из околине Крагујевца и других делова Србије.(опширније)
Обележавање Европског Дана борбе против трговине људима
         
У основној школи „ Свети Сава“ је у петак 18.10.2019.године обележен Европски Дан борбе против трговине људима. У сарадњи са Црвеним крстом, организовано је предавање за ученике седмог и осмог разреда школе. Предавач је био волонтер Црвеног крста, Јован Симић (опширније)
         
ФОРУМ ТЕАТАР

Последњег дана Дечје недеље ученици су имали прилике да учествују у Форум театру који је реализовала Јелена Јевтовић, наставник енглеског језика, уз помоћ колегинице Ирене Делић, такође наставнице енглеског језика.

На почетку радионице, ученици су имали задатак да погледају око себе, у своје другове и другарице и да кажу по чему се све то они разликују ...(опширније)

     
"Зналац генијалац на пијаци!"
 
                 
У издвојеном одељењу Основне школе "Свети Сава" у Доњим Грбицама отворен је Пројекат. Пројекат носи назив "Зналац генијалац на пијаци!". Учесници пројекта: руководство школе на челу са директорком Јеленом Стојановић Богдановић, Марија Николић - школски педагог, Невена Степановић - школски психолог, учитељи - Сања Крстић Обрадовић и Бојана Радосављевић,ђаци, ђачки родитељи, представници Савета родитеља, представник локалне заједнице - истакнути пољопривредник. (опширније)
 
Европске ноћи истраживача

У оквиру обележавања Европске ноћи истраживача 2019.год, Центар за образовање Крагујевац у сарадњи са Центром за про моцију науке Беoград, организивао је такмичарски фестивал представа, на тему: „Крагујевац јуче – данас – сутра“. Фестивал је одржан, 24.септембра, од 13:30 дo 1 5:00 часова. Нашу Школу су представљале две представе(опширније)

   
Национална ознака квалитета за еТwinning пројекат "Дечје дружине у књижевним делима и животу"              
               
Ученици петог и шестог разреда учествовали су и ове године у е Twinning пројекту " Дечје дружине у књижевним делима и животу" који је награђен Националном ознаком квалитета. Национална ознака квалитета додељује се за изузетност рада у оквиру пројекта. Дечје дружине у књижевним делима и животу је интердисциплинарни, интеркултурални и модеран пројекат... (опширније)
     
Две Европске ознаке квалитета за еТwinning пројекат у школској 2017/18.    
 
Нашој школи, ученицима седмог разреда и наставници српског језика Гордани Милачић додељене су две Европске ознаке квалитета за изузетност рада у оквиру еTwinning пројеката "Свети Сава у песмама и причама" и “Нова визија света”. (опширније)
                 
                                                                     
           
Свечана додела награда - Култура на дар    
 

Друштво за академски развој организовало је Свечану доделу награда за најбоље учеснике кампање Култура на ДАР 6 у суботу 08. јуна 2019. године у Задужбини Илије М. Коларца у Београду.

Ученици наше школе који су се у оквиру пројекта Културна баштина Крагујевца прикључили кампањи Друштва за академски развој - Култура на дар, присуствовали су свечаној додели награда и признања. (опширније)

       
Култура на дар        
                         
Пројекат који су успешно реализовали ученици осмог разреда са наставницама Горданом Милачић, Аном Тодоровић и Марином Миловановић. Свечана додела награда и признања биће 8. јуна у Задужбини Илије М. Коларца у Београду. (опширније)
       
                         
Дан словенске писмености
 
           
На часовима српског језика 24. маја у нашој школи обележен је Дан словенске писмености. Причали смо о почецима словенске писмености, о Ћирилу и Методију, Мирослављевом јеванђељу, погледали видео и аудио запис о његовој бурној судбини, слушали духовну музику. Ово је већ друга година како се у школи обележава овај, од ове године, званично државни празник. (опширније)