Светосавци поново у акцији „Читајмо гласно“

 

„Читање је за ум оно што је вежба за тело. Вежбањем се чува и јача здравље а читањем се јача врлина, која чини здравље ума.“

Joseph Addison

 

Акција „Читајмо гласно“, традиционално је и овог 28. фебруара обележена у ОШ „Свети Сава“. Друштво школских библиотекара је поводом Националног дана књиге позвало све библитекаре да се укључе у акцију и око лепих књига, инспиративних јунака, авантура, песама и мудрих цитата, у што већем броју, окупе љубитеље писане речи.

Гласно су читали ученици 5/1, 7/1 и 7/3 као и најмлађи чланови школске библиотеке – ученици 1/1 уз подршку и љубав учитељице Биљане Стојановић. Подршку афирмацији књига и „гласном читању“ несебично је пружила и педагог школе Марија Николић.

Пре званичног почетка читања, библиотекарке су презентацијом „Ко чита, зло не мисли“ подсетиле на бенефите читања – од стицања знања, ширења речника и видика до развоја критичког мишљења који, уједињени, у души формирају нове уметничке светове.

Учествовање у „књижевном изазову“ било је интересантно по томе што су ученици извлачили називе књига са задатом страном на којој их дочекивао одређени цитат неког великана, песма изабрана за овај сусрет као и одломци из књига па и разни савети везани за комуникацију и емоционалну интелигенцију које су уз звуке ненаметљиве инструменталне музике ученици изражајно читали, а надамо се и боље усвојили.

Рустично декорисан амбијент библиотеке допуњен дискретним сијалицама које симболишу светлост која извире из сваке прочитане књиге, учинио је блискијим контакт ученика са насловима које школска библиотека нуди. У тако релаксираној атмосфери лебдела је поезија великана Дучића, Шантића, Јесењина, Андрића, Ршумовића, Змаја, Мике Антића али и Рабиндранта Тагора у чијој је љубавној поезији већина наишла на подударност са сопственим мислима и осећањима, веома актуелним у њиховим годинама а која су изазвала посебно одушевљење.

Циљ догађаја али и естетике сваког амбијента је да опусти посетиоце и инспирише за нове изазове и презентовање талената. Ученица Анђела Милосављевић из одељења 7/1 и Тина Вуловић из одељења 7/3, иначе чланице драмске секције, инспирисане тренутком, надахнуто су одрецитовале стихове Рабиндранта Тагора и интерпретирале одломак из књиге Женски разговори Душка Радовића, који су ученици наградили аплаузом и овенчали осмесима.

Ученици 1/1 који су тек започели свој поход на слова, сазнали су из презентације зашто је корисно читати књиге и како уз песме, приче и бајке постајемо паметнији, мудрији и маштовитији. Учитељица Биљана Стојановић је за „књижевни изазов“ припремила делове вечних песама Љубивоја Ршумовића и Јована Јовановића Змаја. Одељење 1/1 лагано али сигурно осваја слова, речи, реченице и мисли које ће ће учествовати у њиховој духовној и интелектуалној изградњи али и у повећању броја посетилаца школске библиотеке.

Дружење, промовисање књига, афирмисање културе и писмености треба да буде непрестано и увек гласно.

Подршку акцији пружила и је и помоћна радница Гоца која је уживала у поетским изазовима. Слика говори више од речи.

 

Библиотекарке Милица Раденковић и Олга Јеринић у сарадњи са учитељицом Биљаном Стојановић

 
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28