Промоција руског језика – У сусрет Васкрсу

 

       
 

Друго полугодиште за четвртаке је период када треба да се изјасне који ће други страни језик учити од петог разреда. Тим поводом у библиотеци школе, наставница руског језика Олга Јеринић приредила је промоцију руског језика и културе са жељом да ученицима наговести ширину коју у сваком смислу пружа четврти најзаступљенији језик на свету.

Пре уласка у библиотеку, наставница је направила корелацију обичаја два братска народа дочекавши ученике традиционално несвакидашње – српским дочеком на руски начин. Ученице старијих разреда који уче руски језик у традиционалој руској ношњи, уз свима знане мелодије Каљинке и Катјуше, дочекале су госте поред стола украшеног симболима Русије – припремљеном погачом и сољу.

Својеврсно путовање по Русији, наставница Олга започела је презентацијом „Добродошли у Русију“ којом је, сликом, речју и музиком представила симболе Русије – Кремљ, незаобилазни Црвени трг, Храм Василија Блаженог, Московски метро, Третјаковску галерију, Баљшој театар, Ермитаж, матрјошке...

Такође је ученике подсетила на студијско путовање у Москву реализовано 2017. године, када су са директорком школе Јеленом Стојановић Богдановић и ученицима који уче руски језик, били гости образовних комплекса 1862 и 1279 са којима имају више него завидну сарадњу проверену временом. Посета руској престоници, поменутим знаменитостима, школама домаћинима, и данас изазива јака осећања и одушевљеност ширином, културом и љубављу којом су дочекани у Москви.

Део активности био је усмерен на упознавање ученика са најфреквентнијим руским речима – њиховим значењем, изговором и интонацијом. Сваки ученик је из корпе извлачио по једну цедуљицу са одређеним појмом који су потом ученице старијих разреда изговарале омогућивши гостима да ослушну мелодију, мекоћу и лепоту руског језика.

Како нам се приближава најрадоснији хришћански празник - Васкрс који се истим веселим осећањима дочекује и у Србији и у Русији – краћом презентацијом, причом, сликама и песмама, наставница Олга дочарала је традиционалну прославу братског народа којим је завршила путовање по Русији. На крају дружења ученици су послужени куличем – руским традиционалним васкршњим колачем који је припремила заједно са ученицама и мајкама које су такође дале свесрдни допринос овој малој промоцији великог језика и још веће културе.

О значају учења руског језика, културној и духовној блискости два народа, говори чињеница да је Свети Сава, који је Србима дао основни верски и цивилизацијски путоказ, монашки постриг примио управо у руском манастиру Свети Пантелејмон.

На општем светском, цивилизацијском и културном плану, наука, култура, уметнст и духовне висине руског народа, незаобилазни су чиниоци светске баштине, и онај ко се дотакне тог блага, сигурно ће бити духовно богатији и племенитији.

Радујемо се сусрету са новим ученицима у септембру!