ТРЕЋАЦИ НА ЧАСУ У БИБЛИОТЕЦИ

   

„Библиотеке су ризнице свих богатстава људског духа“

Вилхелм Лајбниц

Ученици трећег разреда са својим учитељем Драганом Коларевићем, посетили су првог месеца нове школске године "ризницу богатстава" ОШ "Свети Сава". Час у библиотеци било је својеврсно путовање у свет књига на које су са нама кренуле и директорка школе Јелена Стојановић Богдановић и педагог Марија Николић.

Главни циљ дружења је приближавање библиотеке ученицима како би се детаљније упознали са начином функционисања библиотеке, садржајима које нуди, библиотечким фондом, техником издавања и враћања књига као понашањем у библиотеци.

Посета библиотеци ученика III-1 није новост јер већина њих свакодневно, са задовољством, долази у школску библиотеку и са усхићењем радо креће у експедиције, авантуре, у поход на знање, градове, свемирске бродове и непознате крајеве планете.

Заједничким ангажовањем учитеља Драгана Коларевића и библиотекарки Олге Јеринић и Милице Раденковић, осмишљена је презентација која представља симболичано подсећање, као и увек на почетку "библиотечке године", на тему "Понашање у библиотеци". Да би заокупило пажњу ученика, обраћање је било у стиховима који су подсетили мале читаоце на бонтон у библиотеци – поштовање радног времена библиотеке, важност културног обраћања и лепе комуникације, значај тишине у билиотеци, уредног враћања књига на место, чување књига и многим стварима које свакодневно формирају код ученика лепе обрасце понашања.

Након презентације у којој су ученици активно учествовали и наглас читали и коментарисали сваки стих који је на песнички начин испевао свако правило понашања, уследило је утврђивање градива. На папирићима које су извлачили, била су два правила понашања – једно исправно и једно погрешно, написано на духовит начин. Задатак ученика је био да кажу тачан одговор и на шаљив начин утврде правила.

Лепа атмосфера, правила у стиху и бонтон кроз шалу обележили су час у библиотеци и дружење са инспиративним одељењем III – 1.

Упркос добу интернета, библиотека је и даље привлачна и један од најпосећенијих простора у школи. То је место где се дружимо, организујемо часове, сарађујемо, размењујемо знања и идеје, добијамо корисне информације у вези књига, уживамо у читању и заједнички богатимо и градимо једни друге.

Библиотекарке Олга Јеринић, Милица Раденковић и учитељ Драган Коларевић

 

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 35 36 37 38 39 40 41