Обележавање Европског Дана борбе против трговине људима

   

У основној школи „ Свети Сава“ је у петак 18.10.2019.године обележен Европски Дан борбе против трговине људима. У сарадњи са Црвеним крстом, организовано је предавање за ученике седмог и осмог разреда школе. Предавач је био волонтер Црвеног крста, Јован Симић, едукатор у пројекту Борбе против трговине људима.

   
           
                 
   

На самом почетку предавања едукатор је направио осврт на појам трговине људима трудећи се да га дефинише детаљно кроз укључивање свих присутних ученика. Ученици су на себи својствен начин покушали да анализирају појам трговине људима, истичући лоше стране и кораке сваког појединца који воде на пут постаја њ а жртве ове врсте криминала. У наставку предавања ученици су у сарадњи са предавачем описивали лутку зртву насиља, приказану на постеру који је био окачен на видном месту у учионици. Дискусија је била заснована на томе шта се види, а шта не, на слици и зашто је то тако, на шта нам то указује....? Едукатор је говорио и о лажним огласима за нуђење посла, како утврдити која агенција и фирма је регистрована и како користити сајт АПРа. Током предавања је наглашена важност чувања докумената током боравка у иностранству , али и вођења рачуна да на друштвеним мрежама да за пријатеље прихватимо и комуницирамо искључиво са нама познатим особама. Разматрана је појава жртве трговине на најнижем узрасту од 3,4, године уз предочавање околности у којима се та деца нађу када упадну у ланац овог вида криминалних радњи.

     
                     
                         
   

У последњем делу предавања је кроз радионицу сваки ученик добио картицу са улогом и краћим описом начина живота , са задатком да на постављена питања иду корак напред или назад, чији је циљ да деца осете како је бити део групе које су углавном из маргинализованих група и како лако угрожени пристају на наговор да постану жтве насиља.Општи утисак је да су ученици активно учествовали и максимално се укључивали у рад током реализације планираних активности.

     
                     
           

Невена Степановић

психолог школе