Догађања

                                 
                 

Светосавци поново у акцији

„Читајмо гласно“

             

Акција „Читајмо гласно“, традиционално је и овог 28. фебруара обележена у ОШ „Свети Сава“. Друштво школских библиотекара је поводом Националног дана књиге позвало све библитекаре да се укључе у акцију и око лепих књига, инспиративних јунака, авантура, песама и мудрих цитата, у што већем броју, окупе љубитеље писане речи (опширнијe)

 
     

Трговина људима

„Како препознати и реаговати“

                                 
                   
 
У циљу стицања знања из ове области и разумевање улоге и одговорности волонтери Црвеног крста су 14.03.2023. године у просторијама школе реализовали предавање за ученике седмог и осмог разреда на тему „Како препознати и реаговати“. На почетку предавања ученици су упознати са појмом трговина људима који представља облик модерног ропства и злоупотребу људског бића (опширнијe)
                     
                                   
           
Јавна трибина- Стварајмо заједно          

Пројекат- Појачај тишину утишај буку-

Прва крагујевачка гимназија 11.3.2023.

Ученици су мерили буку у школи и ван ње коришћењем апликације за мерење јачине звука на мобилном телефону. Табеларно и графички су приказали резултате мерење на основу којих су извели закључке о штетном утицају буке на здравље људи . Овај пројекат је битан и за развијање свести људи (опширнијe)

           
               
Дан отворених врата у ОШ“ Свети Сава“                                        
           
Дана 25.2.2023. године у просторијама школе био организован, и успешно реализован Дан отворених врата. У организацију и реализацију широког спректра активности укључени су били сви запослени, али и ученици као главни представници школе (опширнијe)
         
                                     
             
      Дан школе        
     
У нашој школи је, као и у свим школама широм земље, свечано обележен Дан Светог Саве. Ипак се за ученике наше школе, као и све запослене у њој, овај дан издваја и по томе што наша школа носи име највећег српског просветитеља. (опширнијe)
       
                 

Ко је направио „ршум“ у дечјој књижевности? Љубивоје Ршумовић!

 

Књижевност за децу има вишеструку улогу како у свеукупном тако и у образовном развоју дечјих личности. Бројни су писци и песници који су својим стваралаштвом градили, неговали и усмеравали танане дечје душе.

Неуморни водичи кроз образовање и живот, учитељице 2/1, Ивана Живковић и Јасмина Димитријевић су 13. 12. на часу српског језика, у оквиру обраде домаће лектире, са ученицима читале и анализирале бесмртне песме неисцрпног поседника Фазона и фора – Љубивоја Ршумовића. (опширнијe)
     
                                     

„Био једном један....ЛАФ!“

100 година од рођења Душка Радовића

                                     
       
За 28. октобар 2022. године наставница Српског језика и књижевности и библиотекарке наше школе планирале су и успешно реализовале корелативни угледни час. Полазна идеја је била да се ученицима укаже на важност неговања писане речи, да се подсете на њену трајност, утицај и значај. (опширнијe)
   

“Чудесне биљке и производи пчела”

Истраживачки пројекат и јавни час

                             
                   
Циљ пројекта је истраживање везано за биолошки активне производе биљака : кофеин, етарска уља, екстракција етарских уља из различитих биљака; проучавање и представљње животне заједнице пчела и различитих пчелињих производа, израда козметичких препарата на бази меда, израда хране на бази кафе и меда ... (опширнијe)
         
             
Јавни час: Бука је брука                                            

У среду, 14. децембра, у амфитеатру Основне школе ,,Станислав Сремчевић“ одржан је јавни час под називом ,,Бука је брука“. Овај јавни час представљао је презентацију спроведеног пројекта са ученицима осмог разреда на тему јачине звука, односно буке. Пројекат је паралелно реализован у четири крагујевачке школе ... (опширнијe)

       
Борба против трговине људима                              
Дана 24.11.2022. године у одељењима четвртог разреда представница Црвеног крста Маринковић Марија је одржала два узастопна предавања у циљу информисања ученика о путевима којим могу постати жртве процеса трговине људима. (опширнијe)
 
Не бесни се човече
У оквиру сарадње ОШ“ Свети Сава“ и Центра за пружање услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица„ дана 8.12.2022. године представнице седмог разреда Тина Вуловић, Лана Даниловић, Јана Голјанин и Миња Свилкић су у пратњи психолога и координатора Ученичког парламента Невеном Степановић учествовале у радионици под називом „ Не бесни се човече “. Реч је о активности која је планирана у оквиру обележавања 16 дана борбе против насиља над женама (опширнијe)
 
 
       
Радионица из Програма превенције трговине људима Црвеног крста Крагујевац  
У свим одељењима четвртог разреда, у среду 23. новембра 2022. године, одржана је Радионица из Програма превенције трговине људима Црвеног крста Крагујевац, едукатор Марија Маринковић. Ученици су били активни учесници радионице. Највише су им се допале песме које су више пута отпевали. Оне на сликовит начин описују небезбедне ситуације у којима се деца могу наћи, али певају и (опширнијe)
           
Светски дан здраве хране                                          
Ученици еколошке секције су 19.10.2022. обележили Светски дан здраве хране (16.октобар). Обележавању су присуствовали чланови еколошке секције и велики број ученика 5. разреда. Организована је изложба воћа и поврћа...(опширнијe)
                                         
 
Дечја недеља у библиотеци                                            

Дечја недеља 2022, под слоганом „Шта детету треба да расте до неба!?“, одржана од 3. до 9. октобра у организацији Пријатеља деце Србије, обележена је у библиотеци ОШ „Свети Сава“.Удруженом љубављу библиотекарки Олге Јеринић и Милице Раденковић и учитељица првог разреда, неуморних дечјих водича кроз знање и живот - Тање Николић, Биљане Цветић и Марине Симиџије, организовано је „путовање првака у свет књига“. (опширнијe)

                                 
                                           
Дечја недеља                                  

Дечја недеља почела је у понедељак 3. октобра, под слоганом - Шта детету треба да расте до неба!? Током целе Дечје недеље деца су заједно са својим учитељима спровела низ активности...(опширнијe)

                                 
Изложба „О фабрикама и радницима“                                          

Дана,3.10.2022., наставница историје Марина Миловановић и наставник географије Никола Јовановић заједно са ученицима седмог и осмог разреда, посетили су Музеј „21. Октобар“ и изложбу “О фабрикама и радницима“. Ученици су имали прилике да се упознају са индустријским наслеђем Србије и њеним почецима на нашој територији од средине 18.века преко развоја у склопу различитих државних и друштвених уређења током 19. и 20 .века закључно са првим деценијама 21. века (опширнијe)

                               
                                         

ТРЕЋАЦИ НА ЧАСУ У БИБЛИОТЕЦИ

                                         

Ученици трећег разреда са својим учитељем Драганом Коларевићем, посетили су првог месеца нове школске године ризницу богатстава ОШ "Свети Сава". Час у библиотеци било је својеврсно путовање у свет књига на које су са нама кренуле и директорка школе Јелена Стојановић Богдановић и педагог Марија Николић. (опширнијe)

                               

Угледни час „Фабрика ћелија“

                                         
Час је одржан у одељењу 8/1, 27.09.2022. године. Часу је присуствовала наставница биологије Маја Минић. Исти час је одржан у одељењима 8/2 (26.09.) и 8/3 (30.09.). Циљ часа је био да се ученици оспособе да примене стечена знања о ћелијској организацији приликом аналогнoг поређења и повезивања са свакодневним животним ситуацијама. (опширнијe)
                                   

Европски дан језика,караоке такмичење

                                         

2001. година, Европска година језика, заједнички организована од стране Савета Европе и Европске Уније, успешно је укључила милионе људи из 45 држава учесница. Активности Европске године језика славиле су језичку разноликост Европе и промовисале учење језика.Захваљујући првобитном успеху Године језика, Савет Европе је установио 26. септембар као  Европски дан језика. (опширнијe)

                                 
                                         

ПОСЕТА ФРАНЦУСКОМ ИНСТИТУТУ У БЕОГРАДУ

                                         

Дана 30.9.2022. две ученице осмог разреда наше школе Јана Попадић и Софија Симић, су у пратњи директорке школе Јелене Стојановић Богдановић ,наставице француског језика Даниеле Николић и наставнице енглеског језика Ирене Делић,посетиле Француски институт.Повод је био други рођендан мреже школа "Волим француски" чији смо члан већ две године. (опширнијe)

Отварање Авантура парка у Шумарицама

                                         
Ученици четвртог разреда Основне школе „ Свети Сава“ су у петак, 23.септембра 2022. године у пратњи учитељица Сузане Павловић, Мирославе Глишовић и Слободанке Мирковић, као и директорке школе Јелене Стојановић Богдановић су присуствовали отварању реконструисане десне обале језера у Шумарицама која им је симболично предата на коришћење. (опширнијe)
                                     
Обележавање Европског дана језика у библиотеци                                        
У библиотеци ОШ „Свети Сава“ обележен је 26. септембар – Европски дан језика. Иницијатори манифестације која слави језике и њихову улогу у ширењу вишекултурности су Друштво за стране језике и књижевности Србије и Друштво школских библиотекара Србије . (опширнијe)

ПРОЈЕКАТ - ЗАРОБЉЕНИ У ТАМИ

                                         

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац реализовао је пројекат "Заробљени у тами" који је добијен кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке. Радионица је одржана у одељењу III1 , у четвртак, 26. mаја 2022. године , у трајању од 90 минута . Реализатори радионице били су су Далибор Рајковић, професор физике у Гимназији у Ћуприји и Алекса Ђурђевић,. (опширнијe)

                     
       
    Мај-МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ            
У уторак, 24.05.2022. године ОШ „Свети Сава“ Крагујевац, добила је част да пошаље пет ученика шестог разреда у посету Београду поводом „Маја месеца математике“. Одабрано је 5 ученица са добрим познавањем математике, примерним владањем и развијеном способношћу за комуникацију. Заједно са учитељем Драганом Коларевићем, полазницима других школа из Крагујевца и њиховим наставницима/учитељима упутили су се у едукативну и забавну авантуру. (опширнијe)
                                                 
                                                               
         
Одређивање густинe чврстих тела правилног и неправилног облика - физика (лабораторијска вежба)                                                            
18.4,2022. ученици шестог разреда одржали су експериментални час из физике " Одређивање густинe чврстих тела правилног и неправилног облика " (опширнијe)
                                               
                                                                 

Промоција руског језика – У сусрет Васкрсу

Друго полугодиште за четвртаке је период када треба да се изјасне који ће други страни језик учити од петог разреда. Тим поводом у библиотеци школе, наставница руског језика Олга Јеринић приредила је пр омоцију руског језика и културе са жељом да ученицима наговести ширину коју у сваком смислу пружа четврти најзаступљенији језик на свету. (опширнијe)

                                                 

Малишани из Предшколске установе Цветић у посети нашој школи

                                                         
                                           
Будући прваци са својим васпитачицама из Предшколске установе Цветић, били су наши гости у петак 8. aприла. После паузе коју је изазвао вирус корона, школа је поново отворила врата за посете и са радошћу дочекала будуће ђаке. Kако би боље упознали школу у коју су се уписали , колектив ОШ ,,Свети Сава“, организовао је више интересантних активности којим а су малишане увели у нови свет знања чији ће део постати у септембру. (опширнијe)
                                                 
                             

Дан отворених врата у ОШ“ Свети Сава“

                                                             

Са великим задовољством истичемо да је дана 19.3.2022. године у просторијама школе био организован, и успешно реализован Дан отворених врата. У организацију и реализацију широког спректра активности укључени су били сви запослени, али и ученици као главни представници школе и личности које на најбољи могући начин могу да посведоче о начину рада и радној атмосфери у нама драгој школи. .. (опширнијe)

                                         
               
Посета амбасади Краљевине Марока и Француског института
   
У среду, 16.03.2022., четрнаест ученика шестог разреда Основне школе „Свети Сава“, са наставницом француског језика Даниелом Николић и директорком школе Јеленом Стојановић Богдановић посетило је Београд. Наиме, због успеха и доброг познавања француског језика као другог страног језика... (опширнијe)
                                   
                 

Реализација програма „ Шта знаш о пубертетету“

                                           

Захваљујући нормализацији епидемиолошке ситуације, настављена је традиција реализације програма који су од великог значаја за раст и развој ученика. Прво у низу предавања која ће бити реализована је и предавање одржано 11.3.2022. године , намењен ученицама шестог разреда. .. (опширнијe)

                                       
                                             
Европска ознака квалитета за пројекат „Dragons&fairies 2020“                                                                                      
           
Ученици шестог разреда наше школе учествовали су током школске 2020/2021. године у eTwinning пројекту „Dragons&fairies 2020“ . Пројекат је награђен најпре Националном, а затим и Европском ознаком квалитета што значи да је рад наших ученика, наставнице српског језика Гордане Милачић и наше школе ...(опширнијe)
                                                               
Магија је у рукама наставника  
Више од 600 наставника из свих крајева Србије пријавило се на конкурс “Магија је у рукама наставника”. Јавни позив за конкурс расписали су NALED и организација за развој каријере и омладинског предузетништва „Connecting“, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Заводом за унапређивање образовања и васпитања, Републичким секретаријатом за јавне политике и Радио-телевизијом Србије...(опширнијe)
                                                       
                                                         
                                 
           

Угледан час - Физика-Биологија"ОКО"

                                                               
       

Ученици 8.разреда имали су угледан час у корелацији два предмета ФИЗИКА-БИОЛОГИЈА Наставна јединица Повезаност чулног и нервног система. Оптичке варке,/ физика наставна јединица ... (опширнијe)