Догађања

         
 
Додељене eTwinning ознаке за школе
 
Са задовољством вас обавештавамо да је наша школа добитик престижне европске награде еТwinning Schol Label.Укупно 19 школа у Србији је добило eTwinning ознаку. Овим признањем се вреднује и у први план ставља учешће, посвећеност и обавезаност школе, тачније, тимова наставника и руководилаца eTwinning -у. Школе које су добиле ово признање препознате су као предводници у области дигиталне праксе... (опширније)
                   
     
,,Чаробњаци“ поново на трону                                    

Од 2005. године Фестивал луткарства основних школа (ФЛУОШ) одржава се у Новом Саду као републичка и међународна смотра најбољих основношколских луткарских група и ауторских позоришних лутака и луткарских текстова наставника. Уз луткарске представе, организују се изложбе и предавања.

ФЛУОШ се налази и у Календару смотри и такмичења Министарства просвете и технолошког развоја Републике Србије... (опширније)

 
           
     
Научили на семинару, применили у пракси                    
Наставнице енглеског језика, Катарина Михајловић Илић, Ирена Делић и Јелена Јевтовић, похађале су тродневни семинар TBI (тематско планирање), после чега су у школи одржале четири угледна часа у четвртом разреду чија тема је била PLAYGROUND ... (опширније )
                 
                                       
   
Угледни час Земљиште као услов живота                  
                   
12.04.2018.године уз електронски уџбеник Света око нас за други разред издавачке куће БИГЗ одржан је угледни час Земљиште као услов живота у одељењу II3 у O сновној школи ,,Свети Сава“ у Крагујевцу. (опширније)
         
Дечја недеља                                                
                   
Дечија недеља је ове године прилика да се скрене пажња најшире јавности на проблем насиља над децом, а сви одговорни актери позову на чврсто и умрежено деловање у циљу нулте толеранције према насиљу и заштите сваког детета у нашем друштву. У том светлу, овогодишња Дечија недеља се одржава под слоганом: МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО – за одрастање без насиља .. (опширније)
           
   
Угледан час физике                      
       
Ученици одељења 6/3 одржали су угледни час из физике наставне јединице “Хидростатички притисак”.
Кроз добро изведене и разноврсне експерименте , показали су од чега зависи хидростатички притисак... (опширније)
     
   
Тематски дан на Бешњаји
Дошао је и најлепши дан који сам чекала. Кренули смо на Бешњају.Пошли смо рано ујутру. Сви смо били спремни за лепу пустоловину. До пола пута смо се возили аутобусом. Сви смо причали и дружили се. Стигли смо до подножја Бешњаје. Бешњаја има велики број термалних извора ... (опширније)
   
Посета дечјем одељењу градске библиотеке „ Вук Караџић“                                                
       
Дана 12.10.2018. ученици овог одељења посетили су градску библиотеку у циљу остваривања наставног плана- обрада лектире, песме Душка Радовића. Циљ посете је такође био и упознавање са културном баштином родног града, развијање потребе и љубави према читању. У складу са Дечјом недељом ученици су били у прилици да се активно друже..(опширније)
   
Франкофонија                                                
Дана 29.3. 2018 . у 13 часова у ОШ „Свети Сава „ у Крагујевцу,одржана је трећа по реду Франкофонија у нашем граду.Учешће је узело 9 школа и један вртић.Све је било у циљу обележавања француског језика,његове културе и лепоте.Најмлађи учесници су били предшколци ,вртића „Ђурђевдан“,чији је хор извео песму „ Savez - vous planter les choux? “ . Најстарији су били струденти са ФИЛУМа у Крагујевцу. (опширније)
                           
   
Online kursevi engleskog jezika                                        
ITAcademy као део компаније LINKgroup курсевима пружа одличну прилику ђацима који желе да усаврше и унапреде своје знање енглеског језика да постану што успешнији у даљем образовању и касније у послу. Уколико сте ђак од V до VIII разреда и желите да унапредите своје знање енглеског језика позивамо Вас ... (опширније)
       
   
Лутка је друг за играње    
У суботу, 17.03.2018. године у Основној школи ,,Драгиша Луковић Шпанац“ у Крагујевцу је одржано регионално такмичење у луткарству, под називом ,,Лутка је друг за играње“. (опширније)
Међународни дан матерњег језика
               
ОШ „Свети Сава“ из Крагујевца је 21. 02. 2018. године обележила Међународни дан матерњег језика под слоганом „Ја читам! Читај и ти!“. Читање је почело у 5 до 12 (11.55), како је наглашено у допису Друштва школских библиотекара. Ученици су читали дела лепе књижевности, своје критичке приказе, песме које су сами написали, разговарали о њима са школским библиотекаром (опширније)
         
   
Прослава Дана школе "Свети Сава"                        
У суботу, 27. јануара 2018. године, с почетком у 16.00 часова у нашој школи је пригодним програмом обележен највећи школски празник – Свети Сава. Ученици 2. и 3. разреда, уз велику помоћ и подршку учитеља Драгана Коларевић, приказали су и истакли најзначајније моменте живота Растка Немањића, тј. Светога Саве који су битно утицали на нашу веру, културу, историју и традицију. (опширније)
Дневник Ане Франк - интегративни приступ

22. јануара, неколико дана пре обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста који се од 2005. обележава 27. јануара, а подсећа на дан када је ослобођен концентрациони логор Аушвиц, у седмом један и седмом три у оквиру мини-пројекта "Дневник Ане Франк" одржан је двочас на ком је примењен интегративни приступ теми.

У претходном периоду ученици су читали Дневник Ане Франк, посетили изложбу "Ана Франк - историја за садашњост" у организацији Отворене комуникације и Куће Ане Франк, гледали играни филм "Сећање на Ану Франк", документарац " Кратки живот Ане Франк". (опширније)

               
                                 
 
Квиз са пројектним партнерима  
Пре неколико дана, у оквиру пројекта Нова визија света / New vision of the world / Nueva vision del mundo ученици седмог разреда имали су видео-kонференцију са пројектним партнерима из Шпаније, Туниса, Грчке и Француске. Конференција је заказана раније, а циљ је упознавање пројектних партнера и такмичење у познавању културе и историје земаља учесница. Конференцији су претходиле припремне и истраживачке активности националних тимова. Национални тимови су најпре постављали питања на форуму, а затим се бавили истраживачким радом тражећи одговоре на постављена питања (опширније)
               
                                 
 
Пројекат Medieval national heroes награђен Националном и Европском ознаком квалитета                                    
                 

Током протекле школске године у школи је успешно реализован еТwinning пројекат Medieval national heroes . Пројекат је нагрђен Националном и Европском ознаком квалитета. Аутор пројекта је Гордана Милачић, наставник српског језика. Били су укључени ученици шестог и осмог разреда као и наставници сарадници:

Катарина Илић, Jелена Јевтовић, Ана Тодоровић, Зорица Раковић, Наташа Петковић, Неда Крстић (опширније)

                   
                                     
 
Јавни час „Биљке у народној традицији, медицини и песмама“      
Резултати истраживачког рада ученика шестог разреда, у оквиру пројектне наставе биологије и српског језика, представљени су организовањем јавног часа „Биљке у народној традицији, медицини и песмама“.Јавни час је одржан два пута: 12.10.2017. године резултате свога рада ученици су представили родитељима, наставницима и ученицима наше школе, а 23.11.2017. године свој рад су представили наставницима биологије, српског језика и стручним сарадницима из основних школа у Крагујевцу. (опширније)
             
                               
 
Изложбa"Ана Франк - историја за садашњост"            
Ученици седмог разреда наше школе посетили су 17. новембра изложбу "Ана Франк - историја за садашњост". Ова путујућа изложба до сада је обишла више од 300 локација у целом свету. У Србији се реализује у оквиру регионалног пројекта „Хисторија, историја, повијест – лекције за садашњост“ који спроводи Отворена комуникација у сарадњи са Кућом Ане Франк и партнерским организацијама из Хрватске, БиХ и Македоније. Пројекат је финансиран средствима Европске уније. (опширније)
   
 
Руско-српски фестивал                                        

У периоду од 26.10. до 29.10. организован је и реалиован Други српско-руски фествал основношколских позоришта.

Током самог фестивала приказано је осам представа, две из московске школе 1279 и из пет крагујевачких школа :

Школа № 1279 ,,И опет Пушкин“ и ,,Крвава бајка“, Основна школа ,,Свети Сава“ Крагујевац ,,Љутито мече“ и ,, И девојчице играју фудбал“ , Основна школа ,,19.октобар“ Маршић ,,Јазавац пред судом“, Основна школа ,, Прота Стеван Поповић“ Чумић ,,Богородица и Прота“ , Основна школа ,,Наталија Нена Недељковић“ Грошница ,,Мали Принц“ , Основна школа ,,Драгиша Луковић Шпанац“ Белошевац ,,Бајка о рибару и златној рибици“ (опширније)

                                     
                   
                                     
     
Посета чланова e Twinning националног тима                                        
                     
У четвртак, 8. 6.2017.год. нашу школу посетили су чланови eTwinning националног тима за подршку који ради под окриљем Fondacije Tempus. Присуствовали су часу који је и уједно био заврпница пројекта Medieval national heroes. Осим чланова Националног тима часу су присуствовале бројне колеге,сарадници.Видео конференција са пројектним партнерима из Турске протекла је у срдачној атмосфери (опширније)