Обележавање Европског дана језика у библиотеци

У библиотеци ОШ "Свети Сава" обележен је 26. септембар – Европски дан језика. Иницијатори манифестације која слави језике и њихову улогу у ширењу вишекултурности су Друштво за стране језике и књижевности Србије и Друштво школских библиотекара Србије .

Програм за ученике петог и шетог разреда, који су припремиле библиотекарке, састојао се из два дела . Први део био је посвећен јачању свести о разноликости језика и култура које они представљају , уз истицање важности и предности учења више страних језика. „Колико језика говориш – толико људи вредиш“, био је слоган који је отворио презентацију о интересантним чињеницама о језицима, уз мотивациони подсетник да јунак наших дана, ученицима омиљен – Новак Ђоковић говори чак 11 језика! Ученици су сазнали колико језика има на свету, којих пет језика су најзаступљенији, колико знакова има кинески језик, зашто је енглески језик - језик неба, зашто је НАСА уврстила руски језик у програм обуке свих космонаута, који језик је апсолутни рекордер по броју падежа...

Други део програма био је својеврсно путовање у Русију на које је ученике одвела наставница руског језика Олга Јеринић, наводећи интересантне чињенице о руском језику и култури, пропраћене сликама најпосећенијих туристичких места. Презентација је дала одговоре на питања - зашто је руски језик "велики и моћан", који је језик после енглеског најраспрострањенији на интернету, колико слова има најдужа реч, које место је најхладније у Русији са “симболичних” -72 степена, зашто московски метро још зову "Дворац за народ", како су то "мачке запослене" у музеју Ермитаж у Петрограду и које је језеро најдубље на свету...

По завршетку "путовања" кроз Русију, уследиле су активности везане за изговор руског језика. Сваки ученик је из корпе извлачио по једну цедуљицу са одређеном фразом, коју су потом ученице старијих разреда , обучене у традиционалну руску ношњу изговарале, омогућивши осталима да ослушну мелодију, мекоћу и лепоту руског језика.

Амбијент библиотеке је својом естетиком истакао значај , богатство и разноврсност језика као и ширину, културу и љубав коју нуди руски језик.

Библиотека ОШ "Свети Сава" је и овог 26. септембра била место промоције отворености, радозналости и позива за целоживотно учење.

 

Библиотекарке

Олга Јеринић и Милица Раденковић

 
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 32 33 34 35 36