„ Гледај како растемо“, у оквиру пројекта „ Засади дрво“

У складу са препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја у четвртак 24.2.2022. године у дворишту Основне школе „ Свети Сава“ ученици првог разреда су засадили две саднице Белог бора, које је надлежно министарство донирало школама широм Србије, па и нашој школи.

С обзиром да је већини ученика процес садње непознат, од психолога школе, тј. особе задужене испред школе за реализацију активности „Гледај како растемо“, ученици су могли чути јасна и прилагођена објашњења о значају садње нових стабала тј.пошумљавања, очувању животне средине, значају бриге о окружењу и о одрживом развоју.

Ученици су са великим интересовањем приступили реализацији активности, са израженим учешћем у дискусији о значају кисеоника за опстанак живих биће.

 

Борове су најпре засадили ученици два одељења класичне наставе уз подршку и помоћ учитеља Слађане Цветић Милић и Зорана Милојевића, док су у потом процесу садње приступили ученици из одељења продуженог боравка са учитељицама Невеном Трифуновић и Иваном Живковић.

 
 
Верујемо да ће се акције садње дрвећа у првом образовном циклусу наставити и на даље, премда школа „Свети Сава“ има традицију да свака генерација која одлази након основношколског образовања засади по једно стабло - генерације, као траг и успомену која ће расти као и наши ученици, и које ће једног дана сведочити о високо развијеној свести о важности очувања и бриге о животном окружењу развијаној и негованој још у најранијем ђачком добу .
 
 

Невена Степановић, психолог