Оштро Перце 2016/2017.

 

Пројекат Друштва школских библиотекара Србије Оштро Перце организује се за ученике основних и средњих школа, а циљ је побољшање читалачке културе и развијање информационе и медијске писмености ученика.

Пројекат Оштро Перце 2016/2017. се одвијао кроз следеће активности:

- подстицање деце на читање и побољшање информационе и медијске писмености ученика,

- развијање способности критичког размишљања и креативности кроз  разумевање и анализу и стварање медијског садржаја,

- афирмација постигнућа ученика у области литерарног и ликовног стваралаштва кроз израду зборника радова.

У пројекту је учествовалио 15 основних и средњих школа, 50 библиотекара и наставника и око 1000 ђака, а сарадници су биле издавачке куће „Креативни центар“, „Прополис букс“ и други.

Пројекат је започео у новембру 2016. представљањем књижевних дела која су у програму. Наставници су организовали радионице на којима се разговарало о теми толеранције у збирци прича „Риба риби гризе реп“ и романима „Ово је најстрашнији дан у мом животу“ и „Лето кад сам научила да летим“ ауторке Јасминке Петровић, а то је било и део обележавања Дана толеранције, 16. новембра. У наставку пројекта ученици су читали приче, бајке и романе, пратили лекције у вези са информационом и медијском писменошћу и израђивали задатке: писали су приказе и правили трејлере, илустровали текстове које су читали и драматизовали их, цртали плакате и корице за књиге, опробали се у књижевном стваралаштву писањем оригиналних бајки и направили кратки видео приручник за медијску писменост.

 

Завршни сусрет пројекта Оштро Перце 2016/2017. одржан је 21. априла 2017. године у Основној школи „Свети Сава“ у Београду. У свечаној сали су се окупили ученици, библиотекари и наставници из школа учесница у пројекту, а специјални гости били су Јасминка Петровић, писац, и Јелена Драгојловић представник издавачке куће „Креативни центар“.

Присутне је поздравила Слађана Галушка, библиотекар у ОШ „Свети Сава“, а затим је Даница Арсенијевић, ученица шестог разреда, подсетила публику на два важна дана посвећена књизи, Међународни дан дечије књиге и Светски дан књиге и ауторских права које пројекат Оштро Перце обележава завршним сусретом.

У наставку програма ученици су имали прилику да разговарају са Јасминком Петровић. Интересовало их је како је ауторка добила инспирацију за поједине књиге, када је почела да пише, да ли је писала као мала, које књиге воли да чита, колико је књига написала, како настају илустрације за њих и сл.  
                         
         

Јасминка је открила да је идеју за прву књигу добила у разговору са својим сином и његовим другом и да је дружење са децом увек подстицај за стварање нових прича. Прва књига коју је прочитала била је „Хајди“, написала је тридесет књига, воли да чита Душка Радовића, а омиљена књига у детињству јој је била „Пипи дуга чарапа“. Објаснила је на неколико примера какав је ток настанка књиге и ко све учествује у њему, а у разговор се укључила и Јелена Драгојловић и испричала каква је улога издавача и колико је важна сарадња писца и уредника.

 
     

Обе гошће су истакле да је пројекат Оштро Перце одличан начин да се књиге приближе деци и да се афирмише читање и промишљање о прочитаном. Јелена Драгојловић, члан жирија у такмичарском делу пројекта, похвалиле је све учеснике и њихове радове. Потом су две ученице говориле стихове својих омиљених песама, а представљени су и радови ученика млађих разреда школе домаћина постављени на паноима.

Програм је завршен доделом књига, награда, ауторима најбољих радова. Ови радови ће, уз интервју са Јасминком Петровић и кратким приручником у вези са информационом и медијском писменошћу, бити део зборника који припремају ауторке пројекта.

Критички прикази наших ученица Тамаре Јелић и Анастасије Стојановић награђени су у такмичарском делу пројекта. Тамара Јелић је освојила прву награда у осмом разреду, и Анастасија Стојановић такође прву награду у седмом разреду.

 
         
             
         
  Представа „Насиље“ Кокана Младеновића и наша Перца   Дружење и разговор после представе са глумцима Омладинског позоришта „Дадов“  
 

Координатор пројекта

Гордана Милачић