Луткарска секција    
                                 

Од 2005. године Фестивал луткарства основних школа (ФЛУОШ) одржава се у Новом Саду као републичка и међународна смотра најбољих основношколских луткарских група и ауторских позоришних лутака и луткарских текстова наставника. Уз луткарске представе, организују се изложбе и предавања.

ФЛУОШ се налази и у Календару смотри и такмичења Министарства просвете и технолошког развоја Републике Србије.

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић примио је учеснике и организаторе 24. Фестивала луткарства основних школа који се одржа о 11.05.2018.године у Позоришту младих у Новом Саду. Фестивал организује Удружење војвођанских учитеља с циљем промоције луткарске културе и школског луткарства, а публици се представља осам луткарских група.
   
 

Према речима помоћника градоначелника Новог Сада Александра Петровић а и директорке Фестивала луткарства основних школа Вере Стојшић-Гашпаровски фестивал представља круну годишњег рада наставника и ученика и да заслужују признање на ентузијазму и вољи да допринесу правим садржајима и уметничким вредностима дечјег стваралаштва и које су припремане дуже од шест месеци .

     
       

За учешће на Фестивалу било је пријављено 26 група, а на међуопштинским смотрама, које су одржане у марту, седам екипа из Србије и једна из Републике Српске су биле најуспешније у овој школској години.

Крагујевац су представљаледве луткарске групе ,,Мудријаши“ из Основне школе ,,Драгиша Луковић Шпанац „ и ,,Чаробњаци“ Основне школе ,,Свети Сава“.

Луткарску групу ,,Чаробњаци“ у Новом Саду су представљали: Гаврило Младеновић који је анимирао и позајмио глас лутку Уображенко, Душан Јуришевић који је анимирао и позајмио глас лутку Карамплије, Петар Јарчевић који је анимирао и позајмио глас лутку Миљану Миљанићу, Петар Топаловић који је анимирао и позајмио глас лутку Јовандека, Елена Јуришевић која је анимирала и позајмила глас лутки Звездани, Лара Цветић која је анимирала и позајмила глас Банету бумбару, Софија Ракочевић која је анимирала и позајмила глас Огледалу и Сара Ранковић која је била техничка подршка. Своје знање и умење на ученике несебично су пренели учитељи Тања Николић и Драган Коларевић као вође луткарске секције у Основној школи ,,Свети Сава“ у Крагујевцу.

Тимски рад и дугогодишње искуство су ,,Чаробњаке“ довели на победнички трон.

   
     
                                 

На 24. ФЛУОШ-у ,,Чаробњаци“ су освојили 1.место као најбоља представа нижих разреда и проглашена за Најбољу представу фестивала. Ученици и учитељи су награђени заслуженим дипломама и победничком плакетом. Овом приликом учитељ Драган Коларевић је награђен и дипломом за десетогодишње учешће на фестивалу.

   
                                 
Наши ,,Чаробњаци“ су били запажени и на 12. ИСКРИЦИ Фестивалу драмских и луткарских радионица основних школа Крагујевца, који је одржан у периоду од 24.04. до 27.04.2018.године у Дечјем позоришту. Тада су Тања Николић и Драган Коларевић награђени Специјалном наградом за неговање луткарске уметности и креацију лутака у истој представи, а ученици награђени Наградом за колективну глумачку игру.
   
           
,,Чаробњаке“ на Искрици представљала је друга екипа: Димитрије Миливојевић који је анимирао и позајмио глас лутку Уображенко , Марко Перовић који је анимирао и позајмио глас лутку Миљану Миљанићу, Нађа Губеринић која је анимирала и позајмила глас Звездани , Софија Гвозденовић која је анимирала и позајмила глас Банету бумбару, Андреа Ђокић који је анимирао и позајмио глас лутку Јовандека, Николина Мирковић која је анимирала и позајмила глас Огледалу, Петар Топаловић који је анимирао и позајмио глас лутку Карамплије и Сара Ранковић као техничка подршка
 
         
   
                             

Чланови луткарске групе ,,Чаробњаци“ се свима захваљују на подршци и разумевању, а нарочито директорки школе Јелени Стојановић Богдановић на несебичној помоћи.