Школа у Грбицама

             
                       
               
                       
                   
                             
                                 
         

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Школа је основана око 1900 године. Усмени извори потврђују да је оснивање било крајем 19.века. Пре оснивања школе "Свети сава",припадала је основној школи "Мирко Јовановић" .

У насељу Доње Грбице живи 470 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 45,4година (43,7 код мушкараца и 47,4 код жена). У насељу има 158 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 3,53.

Ово насеље је великим делом насељено Србима (према попису из 2002 . године), а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

Грбице

Представља једно од најуређенијих села, налази се северозападно од града, удаљено 11 километара. У село се стиже из разних праваца – путем ка Горњем Милановцу, или преко Горњих Грбица, а може и преко Светиње, јер село има добру инфраструктуру и одличну комуникацијску повезаност. Насеље је основано 1770. Године и налази се на надморској висини од 262 метра.

Граничи се са Пајазитовом, Горњим Грбицама, Лужницама, Церовцем, Шљивовцем, Драчом, Прекопечом, Кутловом, Малом Врбицом и Миронићем. Састоји се од три засеока: Брдо које се простире на обе стране Копиловачког потока и брдима Великој и Малој Коси; Селиште и Бубанко је дели поток Клисура и брдоТоварница. Кроз село протиче река Угљешница. На брду Градина постоје остаци средњовековног Кнез Лазаревог града и пут долином реке Угљешнице који се назива Кнез Лазарев пут.

У селу ради четворогодишња школа, издвојено одељење Основне школе “СветиСава”.Мештанима су на услузи Дом у Бубану амбуланта, продавниц аи ловачки дом. Сеоска црква је посвећена Светом Илији. Литије у селу су у недељу – поЂурђевдану.

Млади су окупљени и окоФудбалског клуба “Слобода”, који се такмичи у Првој градској лиги. У Доњим Грбицама снимане су и поједине епизоде серије “Село гори, а баба се чешља” и филм “Лед”.

     
 
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 14 15 16