“Чудесне биљке и производи пчела”

Истраживачки пројекат и јавни час

У овом малом биолошком пројекту су учествовали ученици 8/1.

Циљ пројекта је истраживање везано за биолошки активне производе биљака : кофеин, етарска уља, екстракција етарских уља из различитих биљака; проучавање и представљње животне заједнице пчела и различитих пчелињих производа, израда козметичких препарата на бази меда, израда хране на бази кафе и меда.

Тема пројекта се ослања на наставни програм биологије у 8. разреду - наставна јединица Биљна богатства. Екстракција етеричних уља . Ученици су подељени у четири групе које су радиле на различитим задацима. Продукте свог рада групе ученика су представиле кроз презентације и припремљене производе.

Истраживачки задаци:

•  Кафа као извор кофеина, дејство кофеина; порекло биљке кафа, легенде о почетку коришћења кафе; историјски подаци о коришћења кафе у свету, први кафеи у европским градовима. Занимљивости везане за кафу .

•  Иетражити улогу етрски уља код биљака, начин екстракције и свакодневну примену етарских уља. Направити различита етарска уља.

•  Заједница пчела, улоге у заједници матице, радилице и трутова, производи пчела.

•  Употреба различитих производа пчела у медицини, козметици и исхрани.

Ученици су продукте свог рада представили на редовном часу биологије. За родитеље и наставнике је 13.12.2022. године у школи организовано јавно презентовање њихових радова. Презентацији су присуствовали родитељи, наставници и директорка школе. Догађај је најављен пригодним плакатом и позивницама које су подељене наставницима и родитељима.

Свака група ученика је своја истраживања представила кроз презентацију на задату тему и израдом различитих производа.

Ученици су направили

•  четири врсте етарских уља (лаванде, лимуна, поморанџе и сремуша);

•  шест различитих козметичких производа на бази меда (маска од меда и цимета против акни; крема против бора од меда, воска, црног лука и љиљана; шећерни scrub од меда, шећера и ароме ваниле; јапанска маска за еластичну кожу лица од меда, брашна и млека; мед и жуманце против опадања косе; маска од меда са циметом

•  прополис, мед са саћем, рам са пчелињим саћем, полен

•  колач од кафе

•  медењаке

•  јело кинеска мешавина са медом

Јавном часу је присуствовао и професионални пчелар Владимир Јанковић, који је испричао ученицима како је почео да се бави пчеларством и шта су највећи изазови и предности бављења послом пчелара.

По завршетку презентација ученици су присутне послужили колачима, кафом и кинеском мешавином. Гости су пробали маске и етарска уља, које су ученици на завршетку часа поклонили гостима.

Наставница биологије

мр Ана Ђокић Остојић

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23