„Био једном један....ЛАФ!“

100 година од рођења Душка Радовића

За 28. октобар 2022. године наставница Српског језика и књижевности и библиотекарке наше школе планирале су и успешно реализовале корелативни угледни час. Полазна идеја је била да се ученицима укаже на важност неговања писане речи, да се подсете на њену трајност, утицај и значај. Време је било изузетно лепо тако да је час одржан, у првом делу, у школском дворишту, што се може видети на приложеним фотографијама. Часу су присуствовали ученици 5/1 који су имали редован час, као и ученици 5/3 који су позвани као гости у првом делу часа.

Наставница је најпре присутнима објаснила битност обележавања тренутка , пошто је у новембру месецу дан када ћемо обележити 100 година од рођења једног од наших највећих, највољенијих песника. Постоје ти неки писци, песници које увек зовемо надимком и то говори о њиховој присности са читалаком публиком. Један од њих је и Душко Радовић.

Пошто је на претходним часовима наставница Српског језика и књижевности имала часове обраде делова радио- драме „Капетан Џон Пиплфокс„ Душка Радовића, изабрани су ученици из сва четири одељења петог разреда који ће научити текст и извести га у првом одељењу петог разреда. Овај час су нам посебним учинили:

Ђорђе Шаренац 5/4- Капетан Џон Пиплфокс

Миона Лазарчевић 5/1- Чудовиште

Митра Лазарчевић 5/1- Пећина

Тара Хрибар 5/3- Одјек

Сергеј Тодоровић 5/3- Коновал

Андрија Јуришевић 5/3- Арчибалд

Борис Пантовић 5/2- Наратор

Потрудили су се да што боље интерпретирају, путем драмског приказа, одломак који се ученицима у свим одељењима петог разреда изузетно допао. Ликови Душка Радовића које су нам ови ученици оживели, изазвали су осмехе, одобравање, заинтересованост за упознавање дела Д. Радовића.

Други део обележавања првих 100 година трајања Душка Радовића настављен је у школској библиотеци. Подсећање на непоновљивог човека и уметника чије речи трају читав век, започето је презенатацијом Био једном један...лаф – Душко Радовић , која је била тесна да ученицима представи ширину личности какву је он имао. Био је писац, песник, новинар и уредник, а за оне најближе - добар човек намргођеног лица, каткад строг, али пре свега духовит, поштен и правичан.

Библиотекарке су ученике подсетиле на чувену дечју емисију На слово, на слово и уз инсерте најслушаније радијске емисије Београде, добро јутро , указале на неке од увек актуелних, духовитих афоризама легендарног «Тмуше» од којих су неки ученицима већ били познати. На крају презентације сваки ученик је из корпе извукао и прочитао наглас по један афоризам што је унело додатну ноту ведрине, јер, како је говорио Душко: „Ведро мислити и ведро писати - једноставно, прегледно, кратко и јасно, увек са неком моралном, хуманом жељом и идеалом" -вечити је путоказ свим генерацијама за живот и рад.

Чланови библиотечке секције из одељења 6/1 - Теодора Јовић, Дуња Пешић, Елена Влаховић, Вишња Војиновић, Елена Нововић и Наталија Максимовић, на креативан начин су украсиле ходник најдуховитијим обраћањима овог великана . Ово je само тренутак у којем смо обележили првих стотину година Душка Радовића јер ће се још стотинама година славити његово рођење.

Наставница српског језика језика и књижевности

Славица Ђоровић

и библиотекарке Милица Раденковић и Олга Јеринић

1 2 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21